tisdag 21 februari 2012

Soppa-på-en-spik utmaning: Dag 2 - Fisksoppa


Dag 2 lagade jag fisksoppa. Dagens recept innehåller, i högre utsträckning än gårdagens tror jag, såna ingredienser som många har liggande hemma. I gengäld får ni lite färre alternativ. Jag tycker att en god fisksoppa bör innehålla vin. Så mycket mer krav på den har jag dock inte. Så att laga fisksoppa är en god idé alla gånger du har en slatt vitt vin kvar efter helgen (mousserande funkar också) och någon form av fisk i frysen. Om det är vit fisk, lax eller räkor spelar egentligen ingen roll.

Fisksoppa (2 port)
1 scharlottenlök
olja eller smör
1 potatis
1 morot
lite vitkål
1 burk krossade tomater
fisk-, grönsak- eller hönsbuljong
en skvätt vitt vin
två torskfiléer
salt och peppar

1. Hacka löken fint och fräs den genomskinlig i olja eller smör.

2. Skala potatis och morot. Tärna potatisen och vitkålen, slanta moroten. Fräs med löken en kort stund.

3. Slå på krossade tomater, buljong och vitt vin. Låt koka tills potatisen är mjuk.

4. Tärna torskfiléerna och lägg i. Dra bort från värmen och låt stå några minuter. (om de inte är helt tinade krävs lite mer tid. Lax får koka med ca tre minuter innan den tas av)

5. Salta och peppra efter smak


Status för kompletteringskassa
Använt: 0 kr
Kvar: 80 kr


Tankar
Kålen och rotfrukterna kan bytas ut mot i princip vilka rotfrukter och grönsaker som helst. Torsken kan som sagt bytas ut mot annan vit fisk, lax eller räkor. Tomater och vitt vin bör ingå, men tomaterna kan lika väl vara hela på burk (mixa dem då med stavmixer innan du häller i dem) eller tärnade färska och vinet kan lika gärna vara mousserande. Sammantaget går den här maträtten att göra nästan jämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar