tisdag 8 december 2009

Mjuk pepparkaka med lingon




Till jouren igår bakade jag en av mina stora kakfavoriter. Den innehåller det bästa från var och en av de tre kryddkakor som finns med i sju sorters kakor, men med lite egna tillägg för att bli ännu bättre.

Lite saker att tänka på när man bakar mjuka kakor:

  • Det blir mycket godare med smör än margarin, men om du är vegan eller mjölkproteinallergiker går det såklart att byta. Däremot använder jag gärna flytande margarin när jag smörar min form. Då är det bara att klicka ut margarinet och smörja ut det med en bakpensel. Använder du fast margarin eller smör istället får du ta en bit papper och smörja med och det blir ofta lite kladdigt. Ett alternativ till flytande margarin (om du inte vill få konstiga tillsatser i dig) är att ta lite av det smälta smöret och pensla ut.
  • Använd alltid ekologiska ägg, det är en otrolig skillnad på hur hönorna har de. För kravmärkta ägg har hönorna gott om plats och möjlighet att sprätta och gå ut samt andra trevligheter.
  • Att baka med bikarbonat blir, tycker jag, ofta godare än att baka med bakpulver. Bikarbonat måste alltid ha något surt för att kunna fungera. I det här receptet fyller såväl kaffet som filmjölken den funktionen. Du kan dock inte ta bort kaffet och samtidigt byta ut filmjölken mot vanlig mjölk. Bikarbonat går att ersätta med bakpulver som inte kräver några speciella ingredienser för att verka. Ta i så fall dubbla mängden bakpulver jämfört med bikarbonat.
  • Det är stor skillnad på vaniljsocker och vanillinsocker. Det första innehåller riktig vanilj och har små svarta prickar i sig, det andra innehåller en ester och smakar inte alls lika gott, så var noga med vilken sort du väljer.
  • Olika typer av socker är en fråga om smak, du kan därför lugnt byta mellan mörkt och ljust muscovadosocker, strösocker, farinsocker mm efter egen smak.
  • Öppna inte ugnsluckan förrän kakan är nästan klar när du bakar med bakpulver o dyl, annars sjunker kakan ihop.


Mjuk pepparkaka med lingon.

8-10 port
ugn: 175 grader

Lite flytande margarin eller en klick smör
½ dl malda hasselnötter (går bra att mala i matberedare)
100 g smör
2 ekologiska ägg
3 dl mörkt muscovadosocker
1 dl filmjölk
½ dl starkt kallt kaffe
1 ½ tsk malen ingefära
1 ½ tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 ½ - 2 ½ dl lingon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra formen och ströa den med de malda hasselnötterna.
3. Smält smöret.
4. Blanda ägg och socker poröst.
5. Tillsätt matfett, kaffe och filmjölk, blanda.
6. Rör samman de torra ingredienserna för sig. Vänd ner i smeten.
7. Vänd slutligen ner lingonen.
8. Sätt direkt in i ugnen och grädda 45-60 min. Prova med sticka om kakan är klar.
9. Låt svalna och servera med te eller kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar